FAALİYET RAPORU

TAV Havalimanları Faaliyet Raporları...

TAV Havalimanları Yatırımcı İlişkileri, gerçekleştirdiği faaliyetlerin tümünde yenilikçi ve dinamik bir bakış açısını benimsiyor ve geri bildirimlere büyük önem veriyordu. Bu yaklaşım ile faaliyet raporu konusunda da daima daha iyisi ve daha yenisi nasıl olabilir diye düşünen müşterimizle mükemmel ve ödülden ödüle koşan çalışmalara imza atmamız tabii ki kaçınılmazdı. Kısaca TAV Havalimanları ile uzun soluklu işbirliğimizi başarıya dönüştürdük.

Bir Havalimanından Fazlası

Türkiye, 2018 yılında turizmde altın yıllarından birini yaşadı. Bu başarıda işletmesini üstlendiği İzmir Adnan Menderes, Milas-Bodrum, Gazipaşa Alanya ve Antalya Havalimanı’nda Ege ve Akdeniz kıyılarına gelen misafirleri ağırlayan TAV Havalimanları’nın katkısı büyüktü.

Seyahatlerde ilk izlenimin, ilk deneyimin önemlidir. Bu sorumlulukla TAV, seyahatin başlangıç ve bitiş noktası olarak bir destinasyonun imajına, insanların anılarına çok şey katmak için çalışıyor.

Bu noktadan hareketle turistik bir guide hazırladık. “Türkiye’nin Havalimanı işletmeciliğindeki dünya markası” başlığıyla hazırladığımız guide, havalimanlarının olduğu destinasyonları mercek altına alıyor ve TAV operasyonlarını ayrıntılı şekilde aktarıyor.

Global başarının anlatımı

Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünya çapındaki markası TAV, gelişimini sürdürüyor.

TAV faaliyet raporu için elimizde üç önemli kavram vardı: genişleme, yükseliş ve dönüşüm. Bu kavramları tek tek ele alarak içeriği geliştirdik. Uzun zaman önce oturttuğumuz rapor tasarım dilini biraz farklılaştırarak, sayfaları oluşturduk. İkon dilini her zamanki gibi güçlü tuttuk. Kalkış noktasından varış noktasına kadar bütünlüklü bir rotada ilerledik.

Özel bir grafik anlatım

Havalimanı işletmeciliğinde küresel bir marka olan TAV Havalimanları yıl faaliyet raporunda, geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören raporun tasarım anlayışıyla ilerleyecektik.

TAV Havalimanları geçtiğimiz yıl terör saldırısında 15 çalışanını kaybetmişti. Bu yüzden raporu daha sakin bir yapıda ilerlettik. Kendine has grafik ve ikon çizgileriye oldukça farklılaşan sayfalarımızda tipografiyi oldukça etkin kullandık.

İnteraktif rapora da oluşturduğumuz tasarım dilini entegre ettik. İnce çizgilerin birleşimi uyumlu bir bütünlüğe dönüştü ve şık bir rapor oluşturduk.

Büyüme projesi için büyük fikir...

Türkiye'nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinde işletmekte olduğu havalimanlarında ulaştığı operasyonel mükemmeliyet standartlarıyla küresel bir marka olan TAV Havalimanları faaliyet raporunda, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirdiği kapasite artırım projesini öne çıkartacaktık.

Büyüme projesini nasıl çarpıcı şekilde yansıtabiliriz konusunu ince detaylarla düşündük. Sonuçta elimizde bir mimari proje vardı, raporu büyük proje kağıtlarına basılacak şekilde tasarlayabilirdik. Bu doğrultuda mimari teknik çizimlerden ilham alarak, siyah beyaz teknik çizim dilinin hakim olduğu yazılar ile grafikler kullandık. TAV Havalimanları'nın 2015 yılında yakaladığı finansal ve operasyonel başarıları, tamamlanmak üzere olan Atatürk Havalimanı kapasite artırım projesi üzerinden anlattık.

Bu özel faaliyet raporunu, proje tüplerinin içine rulo şeklinde koyarak fikri daha da güçlendirildik. Ele ilk alındığında kayıtsız kalınamayacak, merak uyandıran ve işlevini çok iyi şekilde yerine getiren bir raporu inşa etmiş olduk.

Başarının hikâyesi...

TAV Havalimanları, sahip olduğu bilgi birikimi, özgün iş modeli ortaklık kurmadaki başarısıyla artık dünyaya daha güçlü adımlarla açılıyor. Hedefteki bu değişim ve iddia raporumuzun ana temasını oluşturacaktı.

TAV'ın gelişimini bir başarı hikâyesi olarak düşündük ve kapağımızda vizyonu özetledik: Yeni Bir Hikâye Başlıyor

Yeni ufuklara açılma fikrinden hareketle gökyüzü görseliyle rapora başladık. Sonra "yere inerek" bu hikâyenin önemli kahramanlarından kotasyonları belirgin bir biçimde sayfalarımıza yerleştirdik. Canlı ve dinamik bir ikon kullanımıyla tasarımımızı hareketlendirdik. Yönetici görüşlerini röportaj formatında sunduk.

Geleceğe yeni bir sayfa açtığımız bu rapora 14 yıllık başarı hikâyesini ve başarının tüm bileşenlerini sığdırdık.

Geçmişten geleceğe yolculuk devam ediyor...

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Kültür Karıncaları Projesi'ne destek olan TAV Havalimanları'nın faaliyet raporunu, yine konu üzerinden şekillendirmek istedik.

Geçen yıl İstanbul Sultanahmet'te çıkılan geçmişe yolculuk, bu kez İzmir Efes'te gerçekleşti.Geziye katılan öğrencilerin deneyimlerini yansıttıkları kolaj çalışmaları, raporumuzun ana görsellerini oluşturdu. Öğrencilerin samimi görüşlerini de sayfalarımıza yansıttık.

Kapakta ise, İstanbul Atatürk Havalimanı'nın bekleme salonlarından birinin camından Efes'teki Antik Celcius Kütüphanesini gördüğümüz, foto-manipülatif bir görsel kullandık.

Geçmişi geleceğe taşıyan, sorumlu kurumsal vatandaş bir şirket...

TAV Havalimanları için son beş yıldır yaptığımız tüm raporlar için konsept olarak bir sanat dalını seçmiştik. Bu yıl ise bir kırılma yılıydı. Şirketin kurumsal bir vatandaş olarak yaptığı çalışmalara farkındalık yaratmak için 2012 yılı faaliyet raporu iyi bir araç olacaktı. Geleceğe şaheser havalimanları bırakan TAV ve onun toplum gönüllüsü çalışanları için bir proje üretmeliydik.

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'nın Europa Nostra ödüllü Kültür Karıncaları Projesi bunun için biçilmiş kaftandı. TAV, projeye sponsor olmayı seve seve kabul etti. Vakıf personeli tarafından TAV Gönüllüleri'ne kısa bir eğitim verildi ve gönüllüler, geçmişin kültür hazinelerini geleceğe taşıyacak çocuklarımızla Ayasofya, Sultanahmet, Galata Kulesi ve Yerebatan Sarnıcı'nı gezdiler. Birlikte harika bir gün geçirdiler.

TAV Gönüllüleri bu önemli proje ile çocuklarımızı, bir anlamda geçmişe taşıdılar. Bu önemli tarihi mekânları çocuklara gezdiren TAV Gönüllüleri'ni raporun sayfalarına özgün bir prodüksiyonla taşıdık. Ortaya yine çok farklı ve geleceğe miras bir rapor çıktı.

TAV çalışanlarının içlerindeki cevheri ortaya çıkartan rapor

TAV Havalimanları "hizmet sanatı" sloganıyla her yıl sanatın bir dalını finansallarla buluşturmaya devam ediyordu. Bu doğrultuda TAV Havalimanları'nı bu kez çalışanların fırça darbeleriyle anlatmaya karar verdik. TAV Resim Atölyesi'ne katılımcılarının ressam Köksal Çiftçi yönetiminde gerçekleştirdiği üç aylık çalışmanın sonucunda TAV Havalimanları'nı başarıya ulaştıran faaliyet alanları tuvale aktarıldı. Harika Hizmetler Diyarı'nda, kendini en az masal kahramanları Alice, Sinderella, Pamuk Prenses veya Sinbad kadar özel hisseden 41 milyon yolcu, 2011 yılında da TAV'ın masalsı hizmet sanatıyla buluştu.

Tan Sağtürk'le "dünyanın en iyisi" ödülüne ulaşan rapor

Ünlü balet Tan Sağtürk'ün koreografisinde hazırladığımız "hizmet sanatı" konseptli 2010 TAV Havalimanları faaliyet raporu, bu alanın Oscar'ı kabul edilen yarışmada kategoriler üstü büyük ödüle layık görüldü.

TAV çalışanlarının fotoğraf karelerinde "hizmet sanatı"nı anlattıkları TAV Havalimanları raporu, 25. Uluslararası Faaliyet Raporları Yarışması, ARC'de (International Annual Reports Competition) "Dünyanın En İyisi" seçildi. TAV, ABD'de iletişim profesyonellerini bir araya getiren en önemli organizasyonlardan biri olan MerComm tarafından düzenlenen ARC'de ayrıca yine kategoriler üstü olan "Türkiye'nin En İyisi" ve "En İyi Kapak Tasarımı" ödüllerini aldı.

31 ülkeden 2.100 katılımcı arasından seçildi. Bağımsız uzmanlardan oluşan jüri, raporu "mükemmel yazılmış ve sanatsal bir biçimde tasarlanmış" sözleriyle tanımladı.

Bu raporun fotoğrafları çalışanların çocuklarından…

TAV Havalimanları Holding 10'uncu yılını kutlarken, faaliyet raporuyla özel bir çalışmaya imza atmak istiyordu. İşe duyulan çocuksu heyecandan yola çıkarak "Geleceğimizden Kareler" projesini oluşturduk. Geleceğimizi biçimlendiren çocuklarımızın gözüyle TAV Havalimanları'nı yansıtmak için işe koyulduk. Yaşları 7-12 arasında değişen çocuklar, aynı zamanda anne-babalarının işyerleri olan havalimanlarında fotoğraflar çektiler. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü öğrencilerinin koçluğunda çekilen fotoğraflar geleceğin izlerini taşıyordu.

Kerem Görsev besteledi, caz şarkıları TAV Havalimanları'nı anlattı.

2007 yılında sanatsal bir yaklaşımla, edebiyat alanında bir rapor ürettikten sonra 2008 yılında müzik alanında yine inovatif bir çalışmaya imza attık.

"Buluşma" konseptiyle interaktif olarak hazırlanan 2008 faaliyet raporunda Kerem Görsev, TAV Havalimanları'nın işlettiği havalimanları için besteler yaptı. Hayatın buluşma mekanları havalimanlarıyla, şehrin müziği caz böylece özel bir şekilde bir araya geldi. Bestelerde terminallerin bulunduğu şehir ve ülkelerin hikayeleri de notalara yansıdı. Bir müzik CD'sinin raporla birlikte sunulduğu özel çalışmamız büyük ilgi gördü.

TAV Havalimanları Holding, 2008 faaliyet raporunu İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Kerem Görsev'in verdiği konser ile tanıttı.

Buket Uzuner ve çizim tarzıyla döneme damgasını vuran "romanımsı rapor"

TAV Havalimanları'nın, 2007 faaliyet raporunda, 20. yüzyılın en sıra dışı sanat hareketlerinden Pop Art ile çağdaş Türk yazarı Buket Uzuner'in "İstanbullular" romanını buluşturduk.

Raporda Atatürk Havalimanı'nda geçen "İstanbullular" romanının karakterleri, illüstrasyon ve konuşma balonlarıyla canlandırıldı. TAV Havalimanları 2007 Faaliyet Raporu'nda tema olarak Buket Uzuner'in 2007'nin başında ilk baskısı gerçekleşen "İstanbullular" romanı seçildi. İstanbul'un kahraman olduğu ve mekân olarak Atatürk Havalimanı'nın hikâye edildiği "İstanbullular", 1950'lerde döneme damgasını vuran sanat akımı Pop Art ile anlatıldı. TAV Havalimanları 2007 Faaliyet Raporu'nda Pop Art akımının en önemli unsurlarından, çizgi romanlarda Roy Lichtenstein tarafından ilk kez uygulanan Ben-Day noktacıkları, kaligrafi ve konuşma balonları da kullanıldı. Raporun grafik tasarımı ise romanın ruhuna uygun olarak geliştirildi. Tasarımın ana yaklaşımı, roman-çizgi roman çelişmesi/birlikteliği oluşturdu. Rapor öylesine ilgi gördü ki daha sonra ikinci baskısı yapıldı.